Sosyal Medya Nedir? Neleri Kapsar? - Ticimax
E-ticaret Yolculuğunda Ticimax'ı Seç, 1 Yılın Bizden Olsun! E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ Paketler E-ticaret Paketleri E-ticarete hızlı bir başlangıç için Premium E-ticaret Paketleri Büyük işletmeler için en iyi çözümler Ticimax Custom-Made Markanıza Özel E-ticaret Çözümleri E-ihracat Paketleri Yurt dışına satış için güçlü özellikler Çözümler Native Mobil Uygulama IOS ve Android Mobil Uygulama Çözümleri Depo Yönetim Sistemi ( WMS ) Stok Yönetiminizi Optimize Edin Entegrasyon Çözümleri Pazaryeri, Kargo, Ödeme ve ERP Yönetimi Ticimax Dashboard Süreçlerinizi 7/24 Kolayca Yönetin! One Page CheckOut Tek Sayfada Ödeme ile Dönüşümü Artırın! Modüller Ticimax AI ( Yapay Zeka ) İçeriklerinizi saniyeler içinde yazın Sayfa Tasarım Sihirbazı Sitenizi kolayca tasarlayın Dinamik Form Yönetimi Özelleştirilmiş Formlar Oluşturun SEO Yönetim Araçları SEO'da Rakipsiz Olun Pazarlama Araçları Kampanya Sihirbazı 400+ Hazır Kampanya Kurguları Pazarlama Otomasyonları Özelleştirilebilir Pazarlama Çözümleri Dönüşüm Artırma Özellikleri Ziyaretlerinizi Kolayca Satışa Döndürün Affiliate Marketing İş Ortaklıklarıyla Kazancınızı Artırın Ticimax'lılara Özel Kampanyalar İş Ortaklarımızdan Size Özel Fırsatlar İş Ortaklıklarımız Size Özel Avantajlı Çözümler Neden Ticimax? Güçlü Özelliklerimizi Keşfedin E-ticaret Blog A'dan Z'ye E-ticaret Kütüphanesi 7/24 Destek Ödüllü Uzman Ekibimizden Destek Alın FİYATLAR PREMIUM ÇÖZÜMLER REFERANSLARIMIZ Sektörel Referanslar Sektör Bazlı Ticimax
Referanslarını Tanıyın Tümünü İnceleyin Müşteri Yorumları Ticimax'ı Tercih
Edenlerden Dinleyin Tümünü İnceleyin KAMPÜS 0850 811 08 20 Ücretsiz Deneyin Ticimax Blog Sosyal Medya Pazarlama
Sosyal Medya Nedir?
Yazar Tolga Sefa Ağyıldız Güncellenme Tarihi 17 Mayıs 2024 Okuma Süresi 5 dakikada okunurHayatımıza Web 2.0 ile birlikte giren sosyal medya kavramı, bireylerin internette içerik ürettiği, bu içerikleri paylaştığı ve diğer kişilerin içerikleri ile etkileşime girdiği platformlardır. Genellikle sosyal medyanın kapsam alanı ise oldukça geniştir. Özellikle sosyal medyanın kapsam alanı sosyal medya platformlarının özelliklerine göre de değişmektedir.
Bazı sosyal medya platformları yalnızca metin içeriklerinin paylaşımına izin verirken bazıları görsel, bazıları ise çoklu içeriklerin paylaşımına izin vermektedir. Günümüzde hala sosyal medya kavramına yapın olmayan birçok kişi bulunur ve özellikle bu kişiler sosyal medya neleri kapsar sorusuna yanıt arar.
Sosyal Medya Neleri Kapsar adlı bu yazımızda ilk olarak sizlere sosyal medya ile ilgili bilgi verdikten sonra sosyal medyanın neleri kapsayacağından da bahsedeceğiz. Siz de sosyal medya neleri kapsar sorusuna yanıt arıyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya, WEB 2.0’ın kullanımı ile beraber kullanıcıların internet ortamında çift yönlü içerik alışverişi yapmasına sağlayan medyaya çeşididir. Genellikle bu içerik alışverişi sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşir.
Sosyal Medya Neleri Kapsar?
Sosyal medya neleri kapsar sorusu sosyal medya hakkında bilgi almak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer alır. Bu noktada aslına bakıldığında Sosyal Medya Neleri Kapsar sorusuna yanıt vermek gerekirse sosyal medyanın kapsam alanının çok geniş olduğunu söylemek gerekir.
Sosyal Ağlar Görsel Paylaşım Platformları Mikrobloglar Bloglar Video Paylaşım Platformları Topluluklar Forumlar Canlı Yayın Platformları Mesajlaşma Uygulamaları İş AğlarıSosyal medyanın kapsadığı platformlardır. Özellikle bu platformların her geçen gün büyüdüğünü ve geliştiğini hatta bunların yanı sıra çeşitlendiğini bilmeniz de oldukça önemlidir. Gelin şimdi sosyal medyanın kapsadığı bu platformlara detaylı bir şekilde göz atalım.
Sosyal Ağlar
Sosyal medyanın kapsamı içerisinde yer alan sosyal ağlar, kişilerin veya işletmelerin profil oluşturduğu, diğer kişi ve işletmeler ile bağlantı kurduğu, içerik paylaşımı yaptığı ve diğer kişilerin paylaştığı içerikler ile etkileşime girdiği ağlardır.
En çok bilinen sosyal ağlardır. Sosyal medya neleri kapsar sorusuna yanıt arayan kişilerin büyük bölümü bu platformlara üyedir.
Görsel Paylaşım Platformları
Görsel Paylaşım Platformları da sosyal medyanın kapsam alanı içerisinde yer alan site ve uygulamalardır. Kişi ve işletmeler görsel paylaşımı yapmak için bu alanda spesifik hizmet veren site ve uygulamaları kullanabilir.
Instagram Snap Chat Facebook X Tumblr Pinterest Flickr Shutter Stock Pexels PixabayKendi fotoğraflarınızı ya da çektiğiniz fotoğrafları yükleyebileceğiniz ve paylaşabileceğiniz başlıca sitelerdir.
Mikrobloglar ve Bloglar
Sosyal medya neleri kapsar sorusuna yanıt arayan kişilerin bilmesi gereken başka bir platform ise bloglardır. Bloglar ya da mikro bloglar kişilerin veya işletmelerin kısa gönderiler paylaştığı, herhangi bir konu hakkında bilgi verdiği ya da kendi görüşlerini diğer kişilere aktardığı sitelerdir.
Bloglar bir konunun daha kapsamlı bir şekilde ele alındığı platformlar iken mikro bloglar ise daha kısa gönderilerin paylaşımının yapıldığı platformlardır.
Video Paylaşma ve Video Yükleme Platformları
Youtube TikTok Vimeo Twitch Facebook Instagram DailyMotionGibi platformlar da sosyal medya neleri kapsar sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin bilmesi gereken platformlar ve siteler arasında yer alır. Video paylaşma ve video yükleme platformları kişilerin kendi yarattığı videoları yükleyerek, bu videolara hakkında bilgi verdiği, yönlendirme yaptığı platformlardır. Bu platformlarda yer alan videolar diğer kişiler tarafından izlenebilmekte, beğenilmekte ve başkaları ile de paylaşıla bilinmektedir.
Topluluklar ve Forumlar
Sosyal medyanın kapsadıkları arasında yer alan topluluk ve forumlar, inşaların belirli konularda bilgi paylaşımı yaptığı, bu konular hakkında tartışmaya girdiği platformlara verilen isimdir.
Bu platformlarda tartışmaları izlemek ve topluluk kurallarına uyulup uyulmadığını tespit etmek gibi amaçlar ile moderatörler görev almaktadır. Topluluk ve forumlarda video, metin, resim gibi medya türleri paylaşılmaktadır. Reddit ve Quara en çok bilinen ve kullanılan topluluk ve forum platformları olarak ön plana çıkmaktadır.
Canlı Yayın Platformları
Canlı yayın platformları da sosyal medyanın kapsadığı platformlar arasında yer alır. Kişiler canlı yayın platformlarında gerçek zamanlı içerikler yayınlayabilmektedir. Özellikle izleyicilerin bu platformlar üzerinden beğeni göndermesi, yorum yapması ve gerçek zamanlı olarak sohbet etmesi gibi özellikleri bulunduğu için canlı yayın platformları da sosyal medyanın kapsamı içerisinde yer almaktadır.
Youtube Live Twitch Facebook Live Instagram Live TikTok Canlı Yayınları Kick DiscordEn çok kullanılan canlı yayın platformları arasında yer almaktadır. Kişiler bu platformlarda gerçek zamanlı canlı yayınlar açabilmekte ve böylece diğer kişiler ile etkileşime girebilmektedir.
Mesajlaşma Uygulamaları
Kişilerin birbirleri ile anlık mesajlaşmasına olanak sağlayan, metin, resim, video vb. içerik türlerini gönderdiği mesajlaşma uygulamaları da sosyal medya neleri kapsar sorusuna verilecek örneklerden birisidir. Kişilerin anlık olarak iletişime geçmesini sağladığı için bu uygulamalar da sosyal medyanın kapsamı içerisinde yer almaktadır.
Sosyal medyanın kapsadığı mesajlaşma uygulamaları arasında yer alır. Özellikle kullanım sayısı bakımından Whatsapp, Telegram, We Chat en ön planda yer alan mesajlaşma uygulamalarındandır.
İş Ağları
İş ağı uygulamaları, kişilerin şirketleri takip ettiği, iş fırsatlarını değerlendirdiği, belirli iş insanları ile etkileşime geçtiği ağlara verilen isimdir. Profesyonel iş bağlantıları kurmaya yardımcı olduğu için oldukça popülerdir.
Gerçek zamanlı etkileşim kurmaya olanak sağladığı için iş ağları da sosyal medya neleri kapsar sorusuna verilecek olan yanıtlar arasında yer alır.
LinkedIN XING Indeed AngelList GlassdoorKullanıcıların iş araması yapabileceği, farklı kişiler ile iş bağlantıları kurabileceği ve kariyerlerini geliştirebileceği uygulamalardır.
Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Arasındaki Farklar
Geleneksel medya ve sosyal medya, birbirinden farklılaşan medya türleridir. Bu nedenle de birbirlerinden farklı özellikler taşımaktadırlar. Özellikle iletişim yöntemi, kitle boyutu, içerik türleri, yayılma hızı bakımından geleneksel medya ve sosyal medya birbirinden ayrılmaktadır. Gelin şimdi hep beraber Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Arasındaki Farklara göz atalım.
Geleneksel medya araçları televizyon, gazete, dergi iken sosyal medya araçları ve uygulamaları olarak internet ile kullanılan facebook, Instagram, linkedin vb. platformlar ön plana çıkmaktadır. Geleneksel medyada iletişim her zaman tek yönlü iken sosyal medyada iletişim çift yönlüdür. Paylaşılan bilgilerin yayılma hızı geleneksel medyada yavaş iken sosyal medyada oldukça hızlıdır. Geleneksel medya araçlarında kitle boyutu oldukça genişken sosyal medyada kitle boyutu küçük veya spesifik olabilmektedir. Geleneksel medyada kullanılan içerik türleri haber, program ya da reklam niteliğindeyken sosyal medyada kullanılan içerik türleri fotoğraf, video, canlı yayın, paylaşım, metin vb’dir. Geleneksel medyada geri bildirim kısıtlıdır. İzleyiciler ya da kitleler herhangi bir geri bildirim yapamaz fakat sosyal medyada geri bildirim yapma gibi bir şansınız bulunmaktadır. Geleneksel medya kontrol altına alınabilirken sosyal medya kontrol altına alınmayabilmektedir.Sosyal medyanın kapsamı alanında bulunmayan geleneksel medyanın sosyal medya ile olan farkları bunlardır. Fakat günümüzde her iki medya da yaygın olarak kullanılmaya devam edilmektedir.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube , Instagram , Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Hemen Şimdi
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
30.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin! Ara İçindekiler; Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Neleri Kapsar? İş Ağları Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Arasındaki Farklar 15 Gün Ücretsiz Denemenizi Başlatın 30.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın! Son Eklenenler E-Tahsilat Nedir?16 Nisan 2025 Oku
E-Ticarette Fiyat Yönetimi Nedir?16 Nisan 2025 Oku
ATA Karnesi Nedir?16 Nisan 2025 Oku
Private Label Nedir?15 Nisan 2025 Oku
Pogo Sticking Nedir?15 Nisan 2025 Oku
Popüler Yazılar 2025 Yılında En Çok Para Kazandıran 10 Meslek04 Haziran 2021 Oku
Trendyol’da Satış Yapma ve Mağaza Açma Rehberi 202514 Mayıs 2020 Oku
E-Ticarette En Çok Satılan Ürünlerin Listesi 202514 Mayıs 2020 Oku
Youtube'dan Nasıl Para Kazanılır? Youtube Para Kazanma Şartları06 Temmuz 2021 Oku
Sosyal Medya Görsel ve Video Boyutları 2025 Yılı Ölçüleri06 Ocak 2021 Oku